video suriname >>Alle onderdelen<<video suriname

Mighty Botai

Mighty Botai

Geboren: 23 januari 1931 – overleden: 20 september 2001

Zanger Eddy Felter (Mighty Botai) wordt geboren in het district Coronie in Suriname. Hij begint als percussionist in verschillende Kaseko-bands, o.a. Orchestra Washboard en de band van Fredericus ‘Gusje’ Ost. In 1972 komt Felter naar Nederland.

Daar richt hij Radio Sranan op, het eerste radiostation waar er geheel in de Surinaamse taal Sranantongo wordt gepresenteerd. Radio Sranan richt zich vooral op de Surinamers in Amsterdam en omstreken met muziek uit Suriname en andere Zuid-Amerikaanse landen.

Bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 brengt hij de LP Onafhankelijkheid (Srefidensi) Suriname uit. Daarna zullen nog 4 albums volgen. In 1977 ontvangt Felter uit handen van een afgevaardigde van het Rijksuniversiteit te Gent een onderscheiding als ‘Doctor in de toegepaste Inheemse Folkloristische Surinaamse Muziek’.

Op 20 september overlijdt hij, na zijn laatste dagen te hebben doorgebracht in zijn geliefde streek Coronie. Zijn radiostation wordt voortgezet in een programma op CarribeanFM een zender van de Amsterdamse omroep Salto. In 2001 heeft Keeyel (rapper Kay-LC) een bescheiden zomerhit met Geef Me Dat Ding, een bewerking van Mighty Botai’s hit Blanke Meid.

Bron: muziekencyclopedie.nl